poniedziałek, 18 lipca 2016

Muffinki czekoladowe. Przepis.

Dzisiaj przedstawię przepis na przepyszne muffinki czekoladowe
Przepis jest banalnie prosty w przygotowaniu. Nie trzeba posiadać kulinarnych talentów. Uwierzcie !
A więc zaczynamy. 
Przepis na ok. 15-20 muffinek czekoladowych.

Składniki suche:
  • 230 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 120 g cukru
  • tabliczka mlecznej czekolady ( pokroić nożem w małe kosteczki)
Składniki mokre:
  • 2 jajka
  • 330 g kwaśnej śmietany 18%
  • 100 ml oleju 
Dobrze byłoby gdyby wszystkie składniki były w temp. pokojowej.
W jednej  misce mieszamy wszystkie składniki suche.

W drugiej misce będziemy mieszać składniki mokre. Na początek wbijamy dwa jajka. Miksujemy ok. 4 minuty, tak aby nabrały lekkiej puszystości. Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy łyżką. Na sam koniec dolewamy olej, mieszamy łyżką. Teraz do składników mokrych dodajemy dodajemy składniki suche. Mieszamy łyżką, tak aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Nakładamy do foremek , do 3/4 wysokości.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 185- 190 stopni.
Pieczemy ok 22 minuty, nie więcej. !!! Należy obserwować nasze muffinki  po 20 minucie pieczenia.

Polewa czekoladowa ~!  ( Możecie pominąć ten etap, bowiem muffinki bez polewy są równie przepyszne!.

Należy pamiętać o kolejności.

1. trzy łyżki wody + trzy łyżki cukru
2. 100 g masła
3. łyżka kakao ( dodajemy po zdjęciu z ognia garnka)

Polewę lekko ostudzić i polewać na babeczki, później można jeszcze ozdobić perełkami itp.


Życzę udanych wypieków. 

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę jeszcze popracować na jakimś kremem do nich, żeby było na bogato!

      Usuń
  2. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń