sobota, 6 marca 2021

Pizza z włoskiej mąki . Polecam

Witajcie!

 Przepis na bardzo dobrą pizze we włoskim stylu robiona z włoskiej mąki  w gazowym piekarniku. A jeśli macie piekarnik elektryczny to jeszcze lepiej!

pizza
 Można powiedzieć, że jestem fanatykiem pizzy do tego stopnia, że ostatnio zakupiłam 6 kg mąki włoskiej przez internet( i to pewnie nie koniec) ,  dodatkowo zakupiłam łopatkę do pizzy oraz silikonową stolnicę, którą oczywiście można wykorzystać nie tylko przy robieniu pizzy ( bardzo się sprawdza).

Już pisałam o przepisie na pizzę, (ale on już nie jest  dla mnie aktualny w sensie : jestem na poziomie wyższym, jeśli chodzi o robienie pizzy)... wiecie jak to jest ..człowiek czyta, czyta i dochodzi do pewnych wniosków. 

Jeśli chodzi o wiedzę, to najczęściej czerpie ją z facebooka a dokładniej z grupy KLUB MIŁOŚNIKÓW PIZZY.  Na grupie znajdziecie informacje podstawowe - jak zacząć/ jakich produktów użyć i multum inspiracji od użytkowników grupy ( przepisy , rady itd.). Warto tam zajrzeć jeśli temat cię ciekawi. 

pizza z włoskiej mąki


Przepis na pizzę tzw. classica, hydracja 57%  korzystam z niego nieustannie

691,5 g mąki 00 ( ja użyłam caputo classica )

394,5 wody z kranu

19,5 g soli

1,5 g świeżych drożdży

19,5 oleju

 wyrabianie ciasta  <<<<<<pomocny film

- do miski wlewam całą wodę do której dodaję 1,5 g drożdży świeżych i je rozpuszczam

- dodaję 4 kopiaste łyżki mąki i staram się rozpuścić mąkę tak aby nie było grudek

- dodaję resztę mąki zmieszanej z solą

- wyrabiam 

- dodaję olej

-wyrabiam około 7 minut

- odstawiam pod przykryciem,  aby ciasto odpoczęło na około 7 minut

-wyrabiam kolejne 7 minut 

- tworzę kulę 

- pojemnik (odpowiednio duży) smaruję lekko olejem i wkładam kulę

- 3 h kula w temperaturze otoczenia(czyli zostawiamy w pojemniku szczelnie zamkniętym)

- 13 h kula w temperaturze kontrolowanej (lodówka)

 formowanie kulek   <<<<<<pomocny film

- 2,5 h -  4 kule w temperaturze otoczenia  

kulki, które będziemy tworzyć też trzeba trzymać pod przykryciem tak, żeby nie wyschły. Ja zazwyczaj trzymam takie kulki na blaszce posmarowanej olejem, żeby nie przywarły i przykrywam ścierką i folią ( fajnie gdybyście mieli szeroki pojemnik z pokrywką, tak by schować wszystkie kulki).  

Po wyrośnięciu wyjmuję taką kulkę i lekko obtaczam w kaszy mannej ( tak, żeby placek się nie lepił). Na blaszce pokrytej papierem do pieczenia robię placek ( nie wałkuję, wszystko robię rękoma, wypycham powietrze od środka do zewnętrznych rantów). Smaruję sosem i nakładam ulubione dodatki, mozzarellę dodaję na 2 dwie minuty przed wyciągnięciem pizzy z piekarnika.

wypiekam w nagrzanym piekarniku gazowym  na samym dole*  w temperaturze max 220 stopni. ( piekarnik rozgrzewamy około 30 minut).

Jeśli macie piekarnik elektryczny to wypiek na samej górze na pełną moc(turbo grill).

Polecam do obejrzenia filmy z kanału youtube  KLUB MIŁOŚNIKÓW PIZZY

i powiem Wam, że jednak ta włoska mąka robi robotę! 

Praca z tą mąką jest samą przyjemnością. ..

a w smaku....ciasto jest chrupiące, puszyste..po prostu czuć różnicę. Czujecie się jakbyście byli w dobrej restauracji z włoską pizzą. Ja tak czuję!

  Jeśli chodzi o sos to robię go w ten sposób, że na patelnie daję trzy łyżki oleju a następnie wrzucam pokrojoną w kostkę średnią cebulę   (możecie dodać też czosnek), smażę do całkowitej miękkości. Dodaję puszkę pomidorów i redukuję do uzyskania dość gęstej konsystencji... a na sam koniec blenduję na gładką masę( nie musi być aż tak gładka to przecież sos na pizzę a nie sos do makaronu) i przyprawiam solą, pieprzem, ewentualnie można dodać trochę cukru. 

Polecam spróbujcie!

M.



5 komentarzy:

  1. Do pieczenia pizzy musi być porządny piekarnik. Niby proste ciasto a jednak wymagajace odpowiedniej temperatury. Niestety nie każdy piekarnik sobie radzi z ciastem na pizzę. Oczywiście najlepsze są specjalne piece, tylko po co kolejny sprzet w kuchni jak na rynku mamy taki wybór?

    OdpowiedzUsuń
  2. Przygotowuje swoje pizzę w piekarniku tak jak Ty. Muszę wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Casino - DrmCD
    Get a list of all the casino games. No 안성 출장마사지 signup 광명 출장안마 or download needed. Play online slots, table games, blackjack, 대전광역 출장샵 roulette and 천안 출장마사지 more. 경상북도 출장안마 No spam or pop-up ads.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jako wielki fan pizzy na pewno wkrótce wypróbuję ten przepis. Dodawanie typowo włoskich składników zawsze się sprawdza.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wbrew pozorom rodzaj mąki ma bardzo duży wpływ na ciasto pod pizzę.

    OdpowiedzUsuń