Pomysł na dzisiejszą przystawkę śmiało możecie wykorzystać na różne okazje: urodziny, imieniny, sylwestra i inne spotkania. To typowa przystawka na zimno , które możecie zrobić w większej ilości dla swoich gości. Będą na pewno zadowoleni. Sakiewki z ciasta francuskiego robi się bardzo szybko i nie potrzeba tutaj szczególnych zdolności.
Aby wykonać sakiewki z farszem pieczarkowo-serowym będziecie potrzebować:
- ciasto francuskie ( możecie użyć jednej bądź dwóch rolek, w zależności od ilości gości)
- pieczarki ok. pół kilograma
- ser
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Jak sami widzicie banalne.
Rozkładamy nasze ciasto, kroimi na kwadraty, napełniamy farszem. Farsz to tylko podsmażone lekko pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem. Oprócz podsmażonych pieczarek dodajemy ser. Zamykamy rogi naszego ciasta. Możemy posmarować wierzch naszych sakiewek roztrzepanym żółtkiem. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180 stopni na około 15 miniut (aż się przyrumieni).
Smacznego.
Banalnie proste . Prawda ?
kradnę przepis:-) wyglądają bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuń