Banalnie proste ! Szczerze mówiąc ciastem marchewkowym zajadam się dopiero od roku. Gdyby ktoś, kiedyś powiedział mi ,że ciasto marchewkowe może być dobre to powiedziałabym ,że żartuje ! Jak ciasto z marchewki może być dobre? Przecież to nierealne ! A jednak.
Ciasto marchewkowe stało się słynne i ja musiałam w końcu wypróbować przepis. Posmakowało mi barrrrdzo ! Składniki każdy w domu ma. Nie potrzebujecie żadnych dziwnych półproduktów. To do dzieła !
ubijamy jajka z cukrem aż masa zbieleje i będzie o konsystencji lekko gęstej śmietany ( miksujemy około 6 minut) wówczas dodajemy olej , wszystkie składniki suche łączymy ze sobą, mąkę przesiewamy ! Do ubitej masy dodajemy powolutku składniki suche, a wszystko to mieszamy łyżką ( tylko i wyłącznie) . Gdy masa będzie jednolita dodajemy marchew , mieszamy i wylewamy do formy keksowej.
Ciasto marchewkowe stało się słynne i ja musiałam w końcu wypróbować przepis. Posmakowało mi barrrrdzo ! Składniki każdy w domu ma. Nie potrzebujecie żadnych dziwnych półproduktów. To do dzieła !
- soda 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- cynamon 1 łyżeczka
- cukier ( 3/4 szklanki)
- mąka 2 szklanki
- dwa duże jajka
- olej ( 3/4 szklanki)
- starta marchewka (szklanka)
- opcjonalnie orzechy włoskie
ubijamy jajka z cukrem aż masa zbieleje i będzie o konsystencji lekko gęstej śmietany ( miksujemy około 6 minut) wówczas dodajemy olej , wszystkie składniki suche łączymy ze sobą, mąkę przesiewamy ! Do ubitej masy dodajemy powolutku składniki suche, a wszystko to mieszamy łyżką ( tylko i wyłącznie) . Gdy masa będzie jednolita dodajemy marchew , mieszamy i wylewamy do formy keksowej.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika, na 180 stopni i pieczemy ok.
45 minut, po upływie czasu spawdzamy patyczkiem, jeśli ciasto mokre to
trzymamy jeszcze około 7 minut.
Życzę smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz