poniedziałek, 2 maja 2016

Ciasto Marchewkowe


Banalnie proste ! Szczerze mówiąc ciastem marchewkowym zajadam się dopiero  od roku. Gdyby ktoś, kiedyś powiedział mi ,że ciasto marchewkowe może być dobre to powiedziałabym ,że żartuje ! Jak ciasto z marchewki może być dobre? Przecież to nierealne  ! A jednak. 






Ciasto marchewkowe stało się słynne i ja musiałam w końcu wypróbować przepis. Posmakowało mi barrrrdzo ! Składniki każdy w domu ma. Nie potrzebujecie żadnych dziwnych półproduktów. To do dzieła !
  • soda 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia  1 łyżeczka
  • cynamon  1 łyżeczka
  • cukier ( 3/4 szklanki)
  • mąka 2 szklanki
  • dwa duże jajka
  • olej ( 3/4 szklanki)
  • starta marchewka (szklanka)
  • opcjonalnie orzechy włoskie
Przepis banalnie prosty:
ubijamy jajka z cukrem aż masa zbieleje i będzie o konsystencji lekko gęstej śmietany ( miksujemy około 6 minut) wówczas dodajemy olej , wszystkie składniki suche łączymy ze sobą, mąkę przesiewamy ! Do ubitej masy dodajemy powolutku składniki suche, a wszystko to mieszamy łyżką ( tylko i wyłącznie) . Gdy masa będzie jednolita dodajemy marchew , mieszamy i wylewamy do formy keksowej.


Wkładamy do nagrzanego piekarnika, na 180 stopni i pieczemy ok. 45 minut, po upływie czasu spawdzamy patyczkiem, jeśli ciasto mokre to trzymamy jeszcze około 7 minut. 

Życzę smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz